Sidor

måndag 12 maj 2014

Köpstopp...

Jag följer/har följt flera bloggare som testat köpstopp. Ibland tänker jag att det skulle vara ett intressant försök att prova på. Nu kommer jag inte att göra det. Jag gör ett försök, som inte är fullt så dramatiskt, men som jag har för avsikt att genomföra under lång tid. Jag (och familjen) minskar stadigt vår konsumtion. Jag överväger alla inköp, handlar det om ett behov av varan, eller är det lusten att köpa som spökar? Jag ser till att alla köp som jag gör är genomtänkta och säger nej till impulsköp (men det är svårt ibland).

Impulsköp, vilken konstig psykologisk kraft det är som driver dem. Det är som om man förvandlas till en urtida jägare, eller upptäckare som jagar efter något nytt och osett. När man väl har fått sitt byte (varan) infinner sig inte en känsla av välbefinnande (inte för mig i alla fall). Jag känner mig ungefär som man gör när man ätit för mycket och ångrar sig lite. Det är inte en känsla av lycka över varan, utan mer en tomhet. Blev man inte gladare av att nedlägga detta "byte"?? Tomheten kan oftast bara lindras av att man ger sig ut på en ny jakt efter ännu en fin vara som man bara inte kan klara sig utan...

Hur gör jag för att undvika att sugas in i impulsköpssuget? Tips 1: Spring inte så mycket i affärer. Det är skyltningar och alla fina varor på hyllor som gör att man börjar tro att man behöver varan. Tips 2: När jag ser något som jag tror att jag behöver, bestämmer jag att jag åker hem och funderar och så åker jag in och köper varan imorgon om jag fortfarande känner att jag vill ha den. Hur många gånger händer det att jag åker in och köper den där grejen? -Mycket sällan. Det märkliga för mig är att köpsug och godissug fungerar på samma sätt, väntar man till att det värsta suget gått över så visar det sig oftast att man inte alls behöver varan/godiset.

Varför kan jag inte testa köpstopp då? Ah, det skulle bli så många undantag. Vi behöver kläder, håller på att renovera huset, bilen behöver underhåll och barnen har behov av sportutrustning och sådant. Det känns riktigare för mig att se över konsumtionen kontinuerligt. Mitt bästa drag just nu är att flytta fram inköp. Hur gör man då det? Jo, när jag stryker tvätten (Ja, jag gör det!) ser jag om kläder, eller andra textilier har fått någon skada. Små hål lagas enkelt och syns knappt sedan. Plagget kan förhoppningsvis användas under en lång tid framöver. Jag har köpt lim som fungerar bra till att laga plastprodukter som skor och regnkläder. Lagade ett par skor igår som kanske kommer att kunna användas hela sommaren nu. Att laga små skador är alltid bra, det gäller inte bara kläder, utan också sådant som möbler, skador i tapeter, leksaker och annat.

Oavsett vilka vägar vi tar för att minska vår konsumtion så ska vi komma ihåg att genom att göra det är vi miljöhjältar i vardagen. Genom att minska konsumtionen så kommer mängden resurser som går åt till produktion att minska och energibehovet för tillverkning och transporter kommer att gå ned. Nu kommer flera att hävda att detta kommer att få negativa konsekvenser på det ekonomiska systemet, det tror inte jag att det behöver få. Om vi köper mindre prylar kommer något annat att hända, vi vet bara inte vad det blir för förändring. Skulle det nu vara så att det ekonomiska systemet får sig en törn, är det kanske värt det om det ekologiska systemet klarar sig :)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar