Jag misstänker att maten i en sådan kasse inte skulle räcka till min storätande familj, dessutom är jag fundersam på vilka konsekvenser matkassarna kommer att leda till i förlängningen. För mig är det viktigt att ha en överblick på vad vi äter i familjen, jag har koll på näringslära, mat som är lämplig att äta utifrån rådande säsong, extrapriser mm. När jag planerar maten äter vi nyttigt, gott, varierat och lite klimatsmartare än gemene man. Eftersom jag har livlig fantasi kan jag se dramatiska konsekvenser av att lämna över beslutet över maten till andra. Jag kan i det värsta scenariot se att människor tappar tron till sin egen förmåga att veta vad de ska äta. "Det är bättre att någon annan planerar, hur ska jag annars få i mig de näringsämnen jag behöver?"
Hur gör jag då för att hinna? Det finns en massa saker som inte fungerar: Det går till exempel inte att åka hem från jobbet 17:00 utan att ha planerat middagen. Man kan inte heller räkna med att man ska hinna laga en ordentlig middag, från grunden på 20 minuter. Min lösning, just nu, består av att jag planerar kommande veckas mat (i alla fall 4 middagar) under helgen, samt köper hem ingredienser. På söndag em, när jag ändå lagar mat, förbereds de maträtter som är mer tidskrävande. Nu ska man inte tro att jag står hela söndagen i köket. Har man lagat stora satser av köttfärssåser, kött, köttbullar, kikärter osv kommer man ju att ha mat i frysen, som används vid senare tillfälle. Som det är nu lagar jag ofta bara en extra maträtt under helgen, eftersom jag redan har mat från andra söndagar i frysen.
Så här kan det se ut:
Vegetariskt alternativ till pulled pork |
Under söndagen lagas:
Ärtsoppa, kokar på 1,5 kg torra ärtor, så att man får många mål i frysen.
Pulled pork (3 kg) lagas under dagen.
Kikärtor har jag kokat tidigare och har i färdiga förpackningar i frysen.
Före middagen gör jag en stor omgång rotfrukter i ugnen. Tanken är nu att man äter delar av detta till middag på söndag och resten förvaras i kyl och frys till veckans middagar. Jag brukar hinna laga laxen när den ska ätas, så den gör jag inte i förväg. Har man nu lagat ordentligt kommer man att ha kvar ärtsoppa och kött i frysen till någon annan vecka.
När det gäller pannkakor lagar jag ibland dem på helgen, eller om vi har tid så gör jag smet på morgonen och steker dem till middagen.
Middag 1
Vegetarisk ärtsoppa eller linssoppa med plättar/pannkakor. Tillbehör: sylt.
Middag 2
Pulled pork i hamburgerbröd, rotfrukter i ugn. Vegetarianen äter svamp i stället för kött. Tillbehör: tomat, gurka, dressing .
Middag 3
Kikärtsgryta med ris eller bulgur.
Middag 4
Lax i ugn med potatis, spenat och kall sås.
Tillbehör till middag |
Under söndagen lagas:
Köttfärssås (3 kg färs) och vegetarisk sås. Dessutom kokar jag rotfrukterna så kan de ligga och vänta i kylen på att mixas till en soppa. Laxgrytan är så snabb att den hinner bli färdig medan potatisen kokar, så den förbereds inte. Eventuellt gör jag rårörda lingon också.
Middag 1
Spagetti och köttfärssås (vegetariskt lins- och tomatsås). Tillbehör: rivna morötter.
Middag 2
Rotfruktssoppa med quesadilla.
Middag 3
Snabba laxgrytan med potatis. Tillbehör: sallad.
Middag 4
Blodpudding. Tillbehör: vitkål och lingonsylt.
Linssoppa som puttrar |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar